Månadens Författare: Dean Koontz

Varför inte börja denna nya kategori med en utav mina absoluta favoriter. 🙂

Fullständigt namn: Dean Ray Koontz
Född: 9 Juli 1945
I: Everett , Pennsylvania
Gift med: Gerda Cerra
Bor: Södra Kalifornien
Antal böcker: 113 (om jag inte räknat fel. Då har jag även räknat in mindre noveller och serietecknade böcker)

Hemsida: http://www.deankoontz.com/

Dean debuterade som författare 1966. När han gick på universitetet vann han en ”Atlantic Monthly fiction” tävling och har skrivit sedan dess. Han debuterade med sin första science- fiction roman 1968 som heter Star Quest. Sedan dess har han hunnit skriva över 100 böcker. Hans böcker har blivit översatta till hela 38 olika språk och har sålt över 400,000,000 kopior som även ökar med 17 miljoner kopior per år.

Han är en utav få personer som har klarat av att få hela tolv av hans inbundna böcker att bli nummer 1 på New York Times bästsäljarlista. De böckerna är : One door away from heaven, From the corner of his eye, Midnight, Cold Fire, The bad place, Hideaway, Dragon tears, Intensity, Sole survivor, The husband, Odd hours och Relentless.

Efter att Dean tog studenten ifrån Shippensburg State Collage började han jobba som special lärare för underprivilegierade barn. Snabbt fick han veta att personen som hade haft hans tjänst före honom hade blivit svårt misshandlad av just de ungdomar han hade försökt hjälpa, och hamnat på sjukhus i flera veckor. De kommande året var en svår prövning för Dean som bara ökade hans motivation till att bli en erkänd författare och få en byggbar karriär. Han skrev på nätter och helger vilket han också fortsatte att göra efter att ha lämnat sitt jobb och i stället börjat  som Engelsk lärare i en skola utanför Harrisburg. Efter ett och ett halvt år som lärare gav hans fru, Gerda, honom ett tillbud han inte kunde säga nej till. “I’ll support you for five years,” she said, “and if you can’t make it as a writer in that time, you’ll never make it.” Översatt:  Jag ska stödja dig i fem år, sa hon, och om du inte kan klara dig att bli en erkänd författare på den tiden kommer du aldrig att göra det. Efter att fem år hade gått så hade Gerda slutat sitt jobb och nu styrer affärerna kring sin mans författar karriär.

Fram till 1987 publicerades många utav hans böcker under pseudonymer som han efter det slutade med. De böcker publicerades därefter om under hans rätta namn. Flera av hans böcker har även filmatiserats men på den fronten har han inte lyckats lika bra tyvärr.

I många utav Deans böcker är det ofta en hund som har en stor roll. Även då oftast en Golden retriver som är baserad på hans egna hund Trixie Koontz som också var en Golden retriver. Hon dog 2007. Idag bor han och hans fru i södra Kalifornien.

Att Dean har en gåva inom författarskapet finns det inga tvivel om. Så här på slutet hade jag tänkt att skriva vilka böcker författaren har skrivit. Men om jag ska göra det med Dean så kommer det att bli mycket. Jag skriver i stället namnet på ett par utav Deans böcker som jag läst och även recenserat.

Jag har läst bland andra:
Invasion
Blixtsken
Psykopaten

Annonser

One thought on “Månadens Författare: Dean Koontz

 1. Fanny 13 mars, 2011 kl. 12:10 Reply

  Sv: ja men det va riktigt hemskt! men så är det ju, inget o sura över i långtid! Ja men exakt! dock kommer jag ju tänka extra noga om det är värt att åka in till akuten nästa gång!

  Åh men det kan ja förstå, jobbigt när man inte bara får vakna upp o njuta av varandras närhet och bara vara.. det är ju det bästa!

  haha tacktack, nä bilden va inte på mig tyvärr.. önksetänkande! har endast 3 små tatueringar men mer kommer det! 😛 dock har inte ekonomin till just det varit min bästa vän, så!

  jamen det är så mysigt med vårvädret! 😀 fullständigt älskar det, dock vill ja ha sommar NU! hehe okej, har du haft en bra helg då? 🙂

  Kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: