Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Av Jonas Jonasson

Originaltitel: Hundraåringen som klev ut genom fönstret…
Antal sidor: 400
Läst på Språk: Svenska
Format: Pocket
Serie: –


Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.
Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet – den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.
Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?
Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen. ”


Fantastisk! Helt fantastisk bok som jag absolut älskar och det gjorde nästan ont när sista sidan var läst och historien om Allan var slut. Som jag kanske nämnt tidigare är jag inte så förtjust i svenska författare men denna bok var skriven på ett sätt som faller mig helt i smaken. Med underbar och stundvis rå humor. MÅSTE LÄSAS… Jag hoppas av hela mitt hjärta att denna bok blir film. På svenska så klart. Så även de som inte har tålamodet och lusten att läsa en bok kan få ta del av älskade Allan och hans fantastiska liv, sorg lösa sinne och förmåga att tänka ”det ordnar sig” trots en pistol riktad mot hans huvud.

Annonser

4 thoughts on “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

 1. Mickan 16 maj, 2011 kl. 13:40 Reply

  Den där köpte jag på bokrean. Har dock inte börjat läsa den än…

  Ja, det har varit jätteskönt med långledigt. 🙂
  Jag vet inte varför kommentarsfunktionen kan vara avstängd. Gå in och titta på ”Inställningar” – ”Diskussion” och se om du behöver ändra på något där.

  Hoppas din helg varit bra!
  Kramar

 2. […] Min recension på boken kan du läsa här.   Kommentera GillaBli först att gilla denna post. […]

 3. […] bli en lyckad film? Passar Robert Gustafsson i rollen som Allan Karlsson? Vad tycker du om boken? Här kan du läsa min recension. Vad ifrån boken vill du helst se i […]

 4. En Man Som Heter Ove – After Eight 3 november, 2016 kl. 19:14 Reply

  […] WOW WOW. Jag kan inte beskriva med ord hur fantastisk denna boken verkligen är. Tidigare så låg hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann som nummer etta över fantastiska böcker av svenska författare. Den har nu blivit ned puttad […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: