Med Hitler till slutet : mitt liv vid führerns sida

Av: Heinz Linge

Originaltitel: Bis zum Untergang : Als Chef des Persönlichen Dienstes bei H
Antal sidor: 239
Läst på Språk: Svenska
Format: Inbunden
Serie:
Läst och recenserad utav Lena.

Heinz Linge spenderade tio år av sitt liv i Adolf Hitlers tjänst. Han började sitt arbete som Führerns personliga betjänt 1935 och fanns vid hans sida mer eller mindre dygnet runt fram till dennes död i Berlin 1945. Linge var bland de sista att lämna bunkern och även den som fick till uppgift att avlägsna Adolf Hitlers och Eva Brauns kroppar.

Då Linge var ansvarig för allt som rörde Adolf Hitlers hushåll, får vi här en detaljerad inblick i de dagliga rutinerna, hans arbetsgivares hälsa och humör, samt i privatlivet med Eva Braun. Författaren själv säger att endast Eva stod Hitler närmare under denna tid. Faktum är att Linge anser att den som stod Hitler allra närmast var hans schäferhund Blondie, och sa i en intervju efter kriget att det verkade vara lättare för Hitler att skriva under en dödsdom för en officer på fronten, än att hantera dåliga nyheter rörande hans hunds hälsa.

Heinz Linge beskriver även de högt uppsatta nazistledare som befann sig i Hitlers närmaste krets, såsom Rudolf Hess, Albert Speer, Martin Bormann, Joseph Goebbels, Joachim von Ribbentrop, med flera.

Denna självbiografi utkom 1980 i Tyskland och har aldrig tidigare getts ut på svenska. Med Hitler till slutet innehåller förord av den svenska författaren och historikern Bengt Liljegren, samt ej tidigare publicerade bilder ur Münchens stadsbiblioteks fotoarkiv.

Har läst en massa böcker om Hitler och hur han levde men det är speciellt intressant att läsa böcker som är skrivna av dom som levt så tätt inpå honom som Heinz Linge har gjort. Fick faktiskt reda på lite mer om den privata Hitler i den här boken och det tyckte jag var intressant. Däremot så var den tungläst för mig och jag kan inte säga riktigt varför men jag var tvungen att läsa om och om flera gånger och det vart jobbigt. Hade den varit lite lättare att läsa så hade den fått topp betyg.

Lenas Betyg: 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: