Karin Månsdotter: Hans majestäts nådiga frilla

Av Maria Gustavsdotter

Originaltitel: Karin Månsdotter: Hans majestäts nådiga frilla
Antal sidor: 260
Läst på Språk: Svenska
Format: Inbunden
Serie: 
Läst och recenserad utav Lena.

Karin Månsdotter är kanske den kvinna i svensk historia som har gjort den mest fantastiska klassresan någonsin. Hon föddes i mitten av 1500-talet och kom från enkla förhållanden. Hennes far var knekt, morbröderna uppländska bönder. Femton år gammal kommer hon till Stockholms slott för att arbeta som jungfru vid Erik XIV:s hov. Kungen fattar tycke för henne och hon blir snart hans formellt erkända frilla (älskarinna) och favorit. Karin lever inom kort ett liv i ofattbar rikedom och lyx. Bara ett par år senare gifter sig paret i hemlighet och Karin kröns till Sveriges drottning.

Men riket skakas av inre konflikter. Adeln tycker inte heller om Eriks val av hustru, en kvinna av folket. Karin dras in i stormaktens centrum. Kungen, som vanligen tycker om att framstå som den bildade och kulturelle kung han är, gömmer sig för världen med sina astrologiska instrument och söker svaren i sina studier. Vad ska hända med riket? Och med den kungliga familjen? Mörka krafter är i rörelse för att störta kungen från tronen.

I jämförelse med dramatiken vid 1500-talets svenska hov framstår nutida kungahus som vardagligt bleka. Karin Månsdotter är definitivt en av de mest remarkabla personerna i vår svenska historia.

Som dom flesta svenskar så kan inte jag så mycket om dom gamla kungarna och deras liv men under några år så har jag blivit mera intresserad. Den här boken som handlar då om Kung Erik och hans frilla som till slut blir hans hustru är jätte bra och även om man vet att allt som skrivs inte är sant men själva historien och datumen är sanna så kan man få en bättre bild hur det var och att dom inte bara är namn för en. Maria Gustavsdotter är en jätte bra författare som jag har läst andra böcker av är en lättsam författare som inte krånglar till det och skriver på ett lättförståelse sätt. Den får inte högsta betyg men en fyra är inte fy skam. Det fattades lite för min smak att den kom upp till en femma men vad som fattades kan jag inte sätta fingret på.

Lenas Betyg: 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: