Påven Johanna

Av Donna Woolfolk Cross

Originaltitel: Pop Joan
Antal sidor: 436
Läst på Språk: Svenska
Format: Pocket
Serie: 

Hon var en begåvad och orädd kvinna som förklädd till man lyckades överlista hela den katolska världen. Hon skaffade sig kunskap inom medeltida filosofi, religion och läkekonst. Hennes lysande begåvning förde henne på äventyrliga vägar till påvepalatset i Rom. Där drogs hon in i en virvel av politik, religion, kärlek och makt. En riskfylld tillvaro där livet ofta stod på spel.
När ödet såg till att Johanna blev vald till påve hade det förgångna hunnit ifatt henne – och det mest förbjudna var ett faktum …

Nog visste man att kyrkan har genom tiderna stått för mycket smärta, lida och fanatiska lärlingar. Å inte har min åsikt angående religion ändra sig av att läsa denna boken. Man kan tycka att vi borde ha kommit längre på 2000 år och jag tror att kyrkan eller religion till stor del står ansvarig för just det. När det kommer till religion så vill man ogärna förändra även om det är till det bättre. Det gamla är alltid bäst sägs det. Så det är inte så konstigt att förändringarna i samhället framförallt för kvinnorna, vilket boken mest vill förmedla, inte är äldre än ett par hundra år om ens det. I Sverige fick inte alla kvinnor oavsett ålder, inkomst, gift eller ogift rösta förrän efter grundlagsändringen som skedde 19 21. Än idag som i ett sådant mordernt samhälle som vi vill kalla oss sliter kvinnor fortfarande med rätten till sig själva, sin egen kropp, åsikter och viljor. Vad dom vill förhindras oftas av än man som genom gamla tankar sätter stopp. Löner är ett fantastiskt exempel. Det är allmänt känt att lika arbete, lika betalt oavsätt kön, dessvärre är det inte så överallt. Lika så vill en del företag inte anställa kvinnor av den anledningen att blir dom gravida, förlorar dom en arbetare under en tid vilket också kostar. Nog är Sverige ett utav de bättre länderna på denna jord som kommit längre än andra i just denna fråga men vi kan alltid förbättra oss. Inte bara för oss själva utan också för att föregå med gott exempel för andra länder där det ännu är acceptabelt att könsstympa, våldta, gifta bort, förnedra, misshandla och kränka kvinnor i en religions tro.

Även om Påven Johanna utspelar sig i mitten av år 800 efter Kristus och det är länge sedan är det ändå en bra bok att diskutera kring då man kan tydligt se likheter som än i dag inte har skett förändring på framför allt inom den kyrkliga tron. Om Johanna verkligen har funnit kommer alltid att vara en fråga vi aldrig kommer att få ordentliga svar på för det är som Cross skriver, kyrkan använde all sin makt till att utplåna en person mellan två påvars tid vilket idag tros vara just Johanna. Boken är otroligt bra och välskriven och översättaren har gjort ett otroligt jobb. Är du intresserad av religion eller kanske inte, kvinnornas liv på den tiden eller inte, en fiktiv historia eller kanske en sann. Oavsett vad du söker så är nog denna boken ett för dig. Jag hoppas att Johanna var en sann person. Det finns många kvinnor som genom åren har trotsat samhället och gjort det dom inte får så varför skulle inte en kvinna kunna ta sig till påvestolen om än för en så kort stund. Vi är smartare än vad många män tror. Jag kan skriva i all evighet om denna boken känns det som men jag föreslår att du läser den du i stället.

Egentligen skulle jag vilja ge boken en 4 1/2 i betyg på grund av slutet men sen tänkte jag om. Hur skulle det ha kunnat sluta annorlunda om historien är sann?

Annonser

Taggat:, , , , , , , , , , , , ,

One thought on “Påven Johanna

  1. Josefin 21 april, 2012 kl. 13:57 Reply

    Den är verkligen en fantastisk bok! Men visst utspelas den på 800-talet, inte första århundradet e. Kr?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: