Svart eko

Av Michael Connelly
Originaltitel: The black echo
Antal sidor: 390
Lyssnat på Språk: Svenska
Format: Ljudbok
Serie: Harry Bosh 01

Hieronymus ”Harry” Bosch är polis i Los Angeles, beryktad för sina okonventionella och ofta hårdföra metoder. I Svart eko är han suspenderad från den centrala mordkommissionen i LA efter en kontroversiell dödsskjutning och får som brottsutredare i Hollywood hand om ett skenbart banalt fall. En uteliggare och missbrukare hittas en morgon död i ett gammalt cementrör vid stadens vattenreservoar. Det visar sig att den döde är en av Harrys krigskamrater, en ”tunnelråtta” med uppgift att blåsa ut de underjordiska försvarssystemen under byarna i Vietnam.

Tillsammans med en kvinnlig FBI-agent genomför han en utredning som leder tillbaka till Vietnamkriget och det svarta ekot i hans eget inre och in i en korrumperad nutid. Finalen utspelar sig bokstavligen i LA:s undre värld, i nya och gamla tunnlar under jättestaden.

Jag har hört namnet Michael Connelly många gånger förr och vill minnas att jag läste en eller en annan bok i tidig tonår men kan inte minnas vilken. På grund av detta så valde jag den absolut första boken han fick publicerad när jag kände för att utforska denna författare. Jag valde inte boken Blodspår som var den bok han slog igenom i Sverige med av den anledningen att jag har sett filmen och inte var sugen på en bok där jag redan vet en hel del denna gång.

Bra bok. Kan inte säga så mycket om språket då jag hade den på ljudbok och man får inte samma överblick då. Uppläsaren Gösta Grevilius var inte helt så smidigt som en inläsare borde vara. Han gjorde pauser mitt i meningar och hade ofta svårt att uttala, som för mig är enkla, ord. Sen något jag alltid, alltid stört mig på är att inläsare aldrig säger ord som F.B.I, L.A eller ”osvenska” namn med ett engelsk uttal. Det låter så konstigt när man säger det på svenska. ”Kvinnan från FBEIIIII kommer ifrån ELAAAA”. Typ. Jag personligen tycker att man som uppläsare bör anpassa sig lite efter vart boken utspelar sig. Det blir bättre flyt i talet om man uttalar framför allt förkortningar som FBI. Det kan inte vara något med att inte ha något engelska med alls i talet för det var flera ord och meningar som uttalades på engelska i andra sammanhang. Men nog om det. Boken är riktigt bra och att den är skriven på slutet av 1980 början på 90 märks väldig väl i boken. Den är väldigt tydlig med vad som fanns och inte fanns på den tiden när det kommer till framför allt teknik.

Sen att boken inte är slut efter att allt verkar uppklarat och personerna är färdiga med sig fall är också något unikt. Boken pågick i över en timme till efter att allt var färdig. Det var små lösa trådar kvar att knyta ihop och man fick ett ordentligt avslut. Inte det klassiska (detta har inget med boken att göra så ingen spoiler) de hittar flickan, räddar henne, pappan blir skjuten, polisen skjuter förövaren, pappan vaknar upp på sjukhuset, ett par sidor om vad som hänt under tiden han låg i koma. Bok slut. Att det var mer än så gillar jag. Mer sånt. 🙂 Men någon nagelbitare till bok kan jag dock inte påstå att det är.

Annonser

Taggat:, , , , ,

3 thoughts on “Svart eko

 1. Monika 7 juli, 2012 kl. 16:49 Reply

  Härligt! Jag har gjort precis samma val som du och skaffat den absolut första boken av Connelly. Det blir väl att läsa den i höst, den finns med i årets boktolva.

  • Marica 7 juli, 2012 kl. 16:58 Reply

   Ja. Jag tycker det är lite jobbigt om jag inte börjar med den absolut första boken även om det är en fristående serie. Gjorde ju den missen på Ann Rosmans böcker men läser andra nu sen blir det fjärde boken. 🙂
   Tror denna boken är perfekt höstunderhållning. När man är färdig med all sol och värme och nästan välkomnar de svalare vindarna och mörkret. Om man nu inte bor som jag, i en hamnstad där sommaren regnar bort i år. Inte många soliga dagar vi haft i år. Inte ens fått badat i havet ännu så dåligt väder har det varit.

   • Monika 8 juli, 2012 kl. 17:59

    Ja, jag är likadan, en serie ska läsas i ordning, men ibland vet man ju inte om att det är en serie. Jag brukar ha för vana att kolla upp det nu 🙂

    Sommaren har inte varit någon fröjd här heller, i södra inlandet. Men badat i havet på de här nordliga breddgraderna har jag inte gjort sedan jag var ung. Minst 25 grader vill jag ha nu 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: