En blomma i Afrikas öken

Av Waris Dirie

Originaltitel: Desert flower
Antal sidor: 274
Lyssnat på Språk: Svenska
Format: Ljudbok
Serie: 

Waris Dirie är född i Somalia, i en nomadfamilj vars vardag i mycket präglades av traditionalla muslimska värderingar. Vid sex års ålder vallade hon getter i den somaliska öknen. När hon var tolv skulle hon giftas bort med en för henne okänd sextioårig man. Hon flydde då till Mogadishu och lyckades ta sig vidare till London där hon fick arbete som oavlönad piga hos en farbror, den somaliske ambassadören. I London ”upptäcktes” hon som fotomodell och inledde en sagolik karriär som toppmodell med hela den rika världen som arbetsfält.

Waris Dirie är bosatt i New York. Hon arbetar fortfarande som fotomodell men är också s k human rights ambassadör vid FN med uppgift att skapa en världsopinion mot kvinnlig könsstympning. Hon utsattes själv, som liten flicka, för könsstympning av grymmaste slag.

En väldigt omtumlande berättelse. Stark, spännande och fruktansvärt hemsk. Jag är beundrad. Waris skrev om sitt liv med en sådan inlevelse och färgstarka förklaringar att man stunder inte visste om man skulle klara att lyssna vidare och ta en paus eller inte. Har tidigare hört en del om könsstympning som är en utav bokens stora handlingar, men insett nu att vad jag visste, var inte särskilt mycket. Det är runt en 13 år sedan boken kom ut men tycker att alla borde läsa den. Hon har även skrivit en andra bok som jag i framtiden också ska läsa. Minus till omslaget dock. Inte alls tilltalande på något sett och är väldigt lik dummies böckerna ni vet.

Annonser

Taggat:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: