Stjärnlösa nätter

Av Arkan Asaad
Originaltitel: Stjärnlösa nätter
Antal sidor: 250
Läst på Språk: Svenska
Format: E-bok
Serie: 

Stjärnlösa nätter är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàr ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld.

Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fniss och förebråelser. Amàr är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt att de ska gifta sig.

Amàr klarar inte trycket från släkten och går med på giftermålet, men ångrar sig. Då utbryter det verkliga helvetet.

Jag måste säga att jag är något förvirrad när det gäller denna boken. Jag minns att jag såg författaren till denna boken på nyhets morgon för några år sedan då han berättade om denna boken. Jag var sjuk så det kan hända att jag missuppfattade vad han sa och skapade mig en egen version i mitt feberhärjade huvud. Men som jag minns det som så var denna boken en biografi på författarens liv. Men på adlibris klassas den som roman och det var inte förrän jag läste boken som jag upptäckte att författarens förnamn och namnet i boken är olika. Så det är väl en roman då. Eller? Det förhindrar i alla fall inte hur känslostark den här boken är. Jag vet aldrig vad jag ska tro när det gäller den här typen av tradition. Jag vet alldeles för lite om deras tro för att kunna uttala mig. Men vi vet ju att bli bortgifta mot sin vilja händer och det är ju fruktansvärt. Dock så trodde jag att det bara hände kvinnor. Att männen hade friare tyglar när det kom till detta. Men om det är som det beskriv i boken så hade jag fel.

Den är väldigt bra skriven och tydligt. Förklarar bra för personer som jag som inte är insatt i tron om Allah. Känslostark och fruktansvärd. Men älskar slutet om än den blev lite annorlunda än vad jag hade hoppas. Tycker alla ska läsa denna.

Annonser

Taggat:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: