Off the road

Mina år med Cassady, Kreouac och Ginsberg Av Carolyn Cassady

Originaltitel: Off the road
Antal sidor: 539
Läst på Språk: Svenska
Format: Inbunden
Serie: 
Läst och recenserad utav Lena.

Jack Kerouac, Neal Cassady och Allen Ginsberg – tillsammans utgör de hörnen i en närmast mytologiserad vänskapstriangel vars liv tecknades i den numera klassiska On the Road (på sv. På drift 1959), en roman som inspirerade en hel generation och i ett slag gjorde dess författare till Beatrörelsens mest lysande stjärna.
Carolyn Cassady skildrar i sin bok Off the Road (utgiven på engelska första gången 1990) denna intensiva vänskap, dels medelst brev, dels genom egna minnen. Som gift med Neal var hon under många år mitt i händelsernas livfulla centrum och blev efterhand också navet i relationen mellan Jack Kerouac och Neal. Men det är också en öppenhjärtig och ibland förtvivlad skildring av ett äktenskap i ständigt gungfly. Neal Cassadys självförbrännande och rastlösa liv fick honom att ofta söka sig bort, och då inte minst till andra kvinnor.
Off the Road är ett kärleksfullt men bitvis även smärtsamt vittnesmål från en tid fylld av vilda upptåg, galna fester och oavlåtliga resor – ett liv på drift, helt enkelt – men också från dess baksida, när den eviga jakten på upplevelser blir till en negativ spiral av självdestruktivitet och krossade drömmar.

För några veckor sedan så kollade jag på en dokumentär som handlade om Carolyn Cassadys år med Neal Cassady och jag hade aldrig hört talas om Neal Cassady som tydligen var väldigt känd. Jag vart väldigt nyfiken på vem den här Neal var och lånade boken och kunde inte sluta läsa den. Vilket liv och vilket tragiskt liv han levde men jag kände igen mig mycket i hur han kände sig och rastlösheten han kände….tyvärr så kom inte han ur det som jag har gjort. Mina betyg för den här boken vart dom högsta möjliga och mer ändå 🙂

Lenas Betyg: 

Annonser

Taggat:

2 thoughts on “Off the road

  1. Elisabet 13 augusti, 2012 kl. 19:09 Reply

    En bra bok är en bok utan efterord… Eller? 😀

    • Marica 15 augusti, 2012 kl. 22:08 Reply

      Inte nödvändigtvis. Men för mig intresserar det inte att läsa om en massa okända personer som författaren tackar. Det är få som också skriver vad just dessa personer har gjort. Tror det var Ann Rosman som skrev i en av hennes böcker tack till personer som hjälpt henne och faktiskt skrev vad dom hade gjort. Det var intressant dock. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: