Mercurium

Av Ann Rosman

9174750666Originaltitel: Mercurium
Antal sidor:
 
440
Läst på språk: Svenska
Format:
 Pocket
Serie: Karin Adler 04

År 1802 står Metta Fock Ridderbielke inför rätta misstänkt för mord på sin man och två av sina barn. Mot sitt nekande döms hon att sitta på Carlstens fästning. Isolerad på den karga ön ska hon stanna, tills hon erkänner eller går under vilket som kommer först. Utan möjlighet till kontakt med omvärlden, utan vare sig penna eller papper, börjar hon brodera. Ord för ord tar en förtvivlad nådeansökan form.

2011 hålls en storslagen maskerad på fästningen. Gräddan av Sveriges societet är där, och innan kvällen är över har två personer mist livet. Men portarna har hela tiden varit stängda och bevakade, ingen kan ha tagit sig in eller ut. Finns mördaren någonstans bland de 94 gästerna? Kriminalinspektör Karin Adler kallas till platsen och pusslandet kan börja.

Jag måste säga att jag hade väldigt blandade känslor för den här boken när jag var färdig med den. På ett vis så känns det som Rosmans sämsta bok samtidigt som den också känns som den bästa. Historien om Metta är väldigt bra och att så mycket är sant gör den så mycket bättre men också fruktansvärt sorglig. Det som var annorlunda med den här boken jämfört med hennes andra är att allt är väldigt fokuserad på Metta och hennes tid. De mord som skedde i dagsläget fick inte mycket plats i boken så att säga. Så det känns nästan bara överflödigt och blekt. Som något hon använt för att fylla ut sidorna för att kunna kalla det en Karin Adler bok. Hon kunde lika gärna ha tagit bort det helt och låtit boken bara handla om Metta för den gjorde ju i stort sett det ändå. Men givetvis är den också bra. Svårt att sätta betyg på boken för jag har så blandade känslor om den. Så jag tror det blir något medelbetyg. Mötas på mitten så att säga. Jag tycker det är synd att hon valde att skriva en bok om en person där allt inte står helt klart över vad som skedde. Var hon skyldig? Var hon oskyldig? Vem var då den skyldiga? Och så vidare. Men det är något vi aldrig kommer att få veta tyvärr. 

stars2

Taggat:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: