Livstid

Av Dean Koontz
9170028427Originaltitel: Life Expectancy
Antal sidor:
 399
Läst på språk: Svenska
Format:
 Pocket
Serie: –

Jimmy Tock kommer till världen samma kväll som hans farfar lämnar den. Medan en våldsam storm rasar, tillbringar hans far Rudy långa timmar i korridorerna mellan förlossningsavdelningens väntrum och sin döende fars sjukbädd. Det är en underlig vaka som blir än underligare när Josef Tock plötsligt sätter sig käpprakt upp och talar sammanhängande för första och sista gången efter sin stroke.

Det han säger innan han dör är att hans sonsons liv kommer att innehålla fem fruktansvärda dagar, fem datum med hemska händelser som Jimmy behöver förbereda sig på. Det första ska ske under hans tjugonde år och det sista det år han fyller trettio.

Rudy avfärdar sin fars sista ord som en döende mans förvirrade prat. Men när han upptäcker att fadern också förutsåg sin sonsons födelse på minuten, hans exakta längd och vikt, och det faktum att Jimmy skulle födas med syndaktyli – den oförklarade missbildning där två eller flera fingrar eller tår är sammanvuxna – på sin vänstra fot, får den gamle mannens förutsägelser en obehaglig innebörd.

Jag är ett stort fan av Dean Koontz och det är med sorg i hjärtat jag måste berätta att jag för första gången har blivit besviken. Boken och historian är absolut bra och alltid lika fint beskrivna karaktärer och miljö. MEN ack så förutsägbar. Jag kunde förutse massor av stora händelser och detaljer långt innan jag ens kom till dem i boken. Det var faktiskt endast en sak jag inte hade förutsett. Jo jag hade förutsett den halvt som halvt men inte alls så som den utvecklade sig. Men i övrig. Nej Koontz. Det här var inte ett av dina bästa verk.

Dock så är jag ändå förtjust i boken. Karaktären Lorrie är ju hur mysig som helst. Jimmy också men han bleknar lätt i jämförelse med den förtjusande Lorrie. Boken är också så bra skriven att den kunde få mig att små skratta ett par gånger samt fälla en tår. Tyvärr är det inte många böcker som lyckas med det så trots att den är förutsägbar är den fortfarande bra och förtjänar ett betyg därefter.

betyg7

Annonser

Taggat:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: